Organiziranost

Astronomsko društvo Kosci Šentjur je član Slovenske astronomske zveze. http://www.saz.si/


Nagovor predsednika Astronomskega društva Kosci Šentjur

Astronomija je prastara znanost, ki človeštvo od nekdaj navdušuje in mu buri domišljijo. Ko začnemo o vesolju poglobljeno razmišljati, nas neopazno zasvoji. Člani astronomskega društva se zavedamo, da je tisto, kar poganja našo domišljijo, znanje. Tudi pogled skozi največji teleskop v vesolju nas hitro začne dolgočasiti, če ga ne spremlja določeno znanje in vedenje o opazovanem objektu. To znanje redno poglabljamo na naših srečanjih. V društvu spoznavamo vesolje in s tem naš planet ter sledimo aktualnim dogodkom v svetu astronomije. Občasno nas preseneti in razveseli kakšen nov asteroid, ki nas obišče iz daljnih globin vesolja, drugič komet, opazujemo Sončeve in Lunine mrke, meteorje … Dogodke dokumentiramo, fotografiramo, snemamo in organiziramo opazovanja, na katerih o njih obveščamo javnost.

Danes je mogoče astronomijo spoznavati iz knjig, oddaj na televiziji, različnih predavanj in seveda preko medmrežja. Še vedno pa velja, da nas najbolj navdušuje in nam najbolje pomaga razumevati skrivnosti vesolja direktno opazovanje astronomskih pojavov in dogodkov. Veliko pojavov je na videz vsakdanjih in preprostih, drugi pa so zamotani in zahtevajo veliko znanja, opazovanj in merjenj, razmišljanja in včasih tudi računanja, da jih razumemo. Pri društvu se posvečamo obojim, čeprav člani največ časa posvečamo slednjim.

Smo ponosni uporabniki astronomske opazovalnice POŠ Prevorje, na kateri vsako leto organiziramo javno prireditev Astronomska noč na Prevorju. Z uporabo zmogljivih teleskopov omogočamo obiskovalcem globlji pogled v vesolje. Prireditev vedno povežemo z zanimivimi predavanji in predstavitvijo ozvezdij. Množični obiski naših dogodkov in vedno širši krog rednih obiskovalcev potrjuje, da smo postali v letih delovanja prepoznavni v naši občini in tudi širše v Sloveniji.

V društvu deluje kar nekaj profesorjev, zato smo dobro povezani z učenci in dijaki naše občine. Za učence organiziramo astronomske delavnice in nudimo šolam strokovno podporo pri izbirnih predmetih astronomije. Pod našim mentorstvom je že več učencev naše občine poseglo po najvišjih priznanjih na državnih tekmovanjih iz znanja astronomije. Posebej smo veseli nekdanjih učencev, ki se po končanem šolanju pridružijo društvu in postanejo naši kolegi.

Naš planet/Naša Zemlja nam vsa svoja bogastva ponuja na dosegu roke; ogledamo si lahko njene kamnine, proučujemo njeno floro in favno, raziskujemo globino oceanov, opazujemo vremenske pojave. Ko pa pogledamo v vesolje, je vse v njem na videz tako odmaknjeno, nedosegljivo, skrivnostno in včasih tudi nerazumljivo.

Kako se je vesolje začelo? Kaj se skriva v njegovih globinah? Kam drvimo in potujemo Zemljani skupaj s planetom in z osončjem? Smo v vesolju sami? Ali bomo na svoji poti skozenj srečali druge civilizacije in kako naj se vedemo do njih? To je le nekaj velikih vprašanj, na katera ljudje iščemo odgovore. Pri tem majhen kamenček v mozaiku znanja prispevamo tudi člani našega astronomskega društva.

Roman Ocvirk, prof.


 

(Skupno 467 obiskov, današnjih obiskov 1)