22. ASTRONOMSKA NOČ NA PREVORJU

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za 22. ASTRONOMSKA NOČ NA PREVORJU

Orionovi meglici

Teleskop smo v mesecu februarju usmerili proti ozvezdju Orion in testno posneli fotografijo. Fotografija prikazuje veliki in svetli Orionovi meglici M42 ter M43, ki ležita sredi Orionovega meča. Nad meglicama leži razsuta kopica NGC 1981. Test je pokazal, da teleskop in kamera delujeta brezhibno (foto R. Ocvirk, obdelava F. Madarasi).

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Orionovi meglici

AD KOSCI – SREČNO 2024

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za AD KOSCI – SREČNO 2024

M31 in Jupiter

Dne 18. 12. 2023 smo na Prevorju izkoristili jasno noč za fotografiranje objektov temnega neba s kamero SBIG STF 8300C v kupoli POŠ Prevorje.
Med drugim objekti smo fotografirali tudi Andromedino galaksijo (M31). Deset dvominutnih posnetkov (foto Roman Ocvirk), je Friderik Madarasi obdelal in združil v eno fotografijo.
V zvezdarni na dvorišču šole smo snemali planet Jupiter s kamero ASI290MC. Iz posnetka je nastala objavljena fotografija Jupitra (obdelava Friderik Madarasi).

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za M31 in Jupiter

21. astronomska noč na Prevorju

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za 21. astronomska noč na Prevorju

Komet C/2022 E3 (ZTF)

Komet C/2022 E3 ZTF, sestavljen iz ledu in prahu, ki je videti zelenkaste barve, so marca lani prvič opazili v kalifornijskem observatoriju Palomar s programom Zwicky Transient Facility, s katerim kartirajo vesolje. Komet je po vseh merilih zelo povprečen, tako po velikosti kot po izvoru. Izvira iz Oortovega oblaka, kjer je daleč od Sonca velika zaloga kometov. Okoli Sonca ne kroži v isti ravnini kot planeti, ampak je njegova orbita za okoli 90 stopinj nagnjena glede na to ravnino.

Soncu se je najbolj približal, 12. januarja, ko je bilo od njega oddaljen 166 milijonov kilometrov, Zemlji pa se je najbolj približal 1. februarja, ko je bil od Zemlje oddaljen 42 milijonov kilometrov. Zadnje meritve kažejo, da je orbita hiperbolična, torej komet gotovo prvič leti mimo Sonca, k njemu pa se tudi nikoli ne bo vrnil in bo ‘ušel’ med zvezde.

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Komet C/2022 E3 (ZTF)

20. astronomska noč na Prevorju

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za 20. astronomska noč na Prevorju

Popolni Lunin mrk

Posebnost popolnega Luninega mrka v ponedeljek, 16. maja, je bila ta, da je za evropske opazovalce potekal ob koncu noči.

Polsenčna faza mrka se je začela ob 3. uri in 32 minut, začetek delne faze  ob 4. uri in 28 minut, popolna faza pa se je začela ob 5. uri in 29 minut. Popolni Lunin mrk iz naših krajev žal ni bil v celoti viden, ker se je Luna prej skrila za zahodno hribovje.

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Popolni Lunin mrk

Državno tekmovanje iz znanja astronomije, 19. marec 2022

Da se učenci naše občine Šentjur odlično znajdejo pod zvezdnim nebom, nam vsako leto dokazujejo z uspehi na tekmovanjih iz znanja astronomije.

Na tokratnem državnem tekmovanju so posegli po najvišjih priznanjih naslednji učenci:

Izak Lepej, 6. r (OŠ Blaža Kocena Ponikva, mentor R. Ocvirk) – srebrno priznanje
Luc Grosek, 8. r (OŠ Blaža Kocena Ponikva, mentor R. Ocvirk) – zlato priznanje
 in pohvala
Domen Halužan, 9. r (OŠ Hruševec, mentorica M. Kamplet) – srebrno priznanje
Zala Plevnik, 9. r (OŠ Hruševec, mentorica M. Kamplet) – zlato priznanje
Luka Jug, 9. r (OŠ Hruševec, mentorica M. Kamplet) – zlato priznanje

Iskrene čestitke!

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Državno tekmovanje iz znanja astronomije, 19. marec 2022

Planet Wasp-19b

V četrtek zjutraj sta dijak Dejan Kokanovič in njegov mentor Roman Ocvirk (Prva gimnazija v Celju) s teleskopom GoT1 več ur opazovala zvezdo Wasp-19. Zvezdi se je v tem času spremenil sij (glej sliko), kar je posledica prehoda eksoplaneta preko zvezde!

Planet Wasp-19b se giblje okoli zvezde, od nas oddaljene 880 svetlobnih let. Gre za tako imenovani vroči Jupiter, to je planet velikosti Jupitra, ki se giblje po orbiti zelo blizu zvezde. Potrebuje le 19 ur, da naredi en krog okoli zvezde. Ker je tako blizu zvezde, je tudi vroč. Na strani, ki gleda zvezdo, ima nekaj manj kot 2000 stopinj!

Pred tridesetimi leti je bil odkrit prvi eksoplanet. Danes je opazovanje eksoplanetov postala stalnica – upamo, da tudi z GoChile.
(povzeto po objavi na spletu dne, 15. 1. 2022. Fakulteta za naravoslovje Univerza v Novi Gorici / University of Nova Gorica Slovenska astronomska revija Spika)

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Planet Wasp-19b