Ohranimo nočno nebo temno

kosci7_copyZa astronome in predvsem ljubiteljske astronome je zelo pomembno, da je nočno nebo temno. Zakaj še posebej za ljubiteljske astronome? Profesionalni astronomi imajo teleskope v vesolju ali na visokih hribih, daleč od naselij. Ljubiteljski astronomi pa nebo opazujemo iz domačega okolja, ki je že zelo svetlobno onesnaženo. V Šentjurju se je v zadnjih letih na tem področju spremenilo na bolje, saj je že zelo veliko luči javne razsvetljave obrnjenih v tla, poleg tega pa tudi vse luči ne svetijo več vso noč.

Zakaj je tako pomembno, da  krajani, javne ustanove, cerkve, razna gostišča in diskoteke ne svetijo po nepotrebnem v nebo?

Vedno bolj osvetljeno nočno nebo posledično pomeni izginjanje zvezd in izginjanje noči kot naravne danosti. Svetlobno onesnaževanje negativno vpliva na biosfero, moti selitve ptic, ogroža kolonije netopirjev, moti gnezdenje želv ter ogroža številne vrste žuželk, od katerih spada mnogo vrst k pomembnim opraševalcem. Ogroža tudi zdravje ljudi, predvsem tvorjenje melatonina v nočnem času.

Kaj lahko storimo? 

  • Zunanje svetilke naj bodo postavljene samo na mestih, NA KATERIH je to potrebno, samo TAKRAT, ko je to potrebno in Z JAKOSTJO, ki je potrebna! Pretiravanje z razsvetljavo ima številne negativne posledice za človeka in okolje.
  • Zahtevamo boljšo ulično razsvetljavo. Tako, ki je zasenčena in sveti le navzdol na tla, tja, kjer svetlobo potrebujemo! Nezasenčene ali slabo zasenčene svetilke imajo velike svetlobne izgube (svetijo v nebo) in onesnažujejo okolje.
  • V nočnem času (po 23. uri) naj bodo osvetljeni le najpomembnejši kulturno-zgodovinski objekti. Uporaba rešetk za usmerjanje svetlobe je nujna! Če je le možno, objekte osvetljujemo od zgoraj navzdol.
  • Občani, ki imajo okoli hiš dekorativno razsvetljavo, naj poskrbijo, da bo snop svetlobe usmerjen proti tlom in uporabljena najšibkejša žarnica. V nočnih urah (po 23. uri) naj bo taka razsvetljava izklopljena.
  • Najučinkovitejša varnostna razsvetljava je tista, ki jo aktivirajo infrardeči senzorji ob približevanju osebe. Senzorji naj bodo usmerjeni tako, da zaznajo le osebe, ki se dovolj približajo objektu. Razsvetljava naj bo manjše moči in v cut-off izvedbi, da njena svetloba ne gre nad vodoravnico. Nenaden vklop luči bo zanesljivo pregnal vsiljivca. Poleg tega je taka razsvetljava bolj varčna in prijaznejša do okolja.

Kaj bomo imeli od zmanjšanja svetlobnega onesnaženja? 

  • Povečana prometna varnost, saj primerne svetilke ne svetijo voznikom v oči, zato ni neprijetnega bleščanja. Tako so bolj varni tudi pešci, ki hodijo ob cesti.
  • Boljši spanec za tiste, ki jih svetloba v sobi moti.
  • Prihranili bomo pri energiji.
  • Varovali bomo naravo – predvsem živali, ki jih nočna svetloba moti, ker jo zamenjajo z Luno ali Soncem (ptice, netopirji, žuželke …)
  • Ohranili bomo neokrnjen pogled na nočno nebo.

Kam pelje neodgovorno in nestrokovno ravnanje z zunanjo razsvetljavo zelo zgovorno pričata spodnji dve sliki. Komentar skoraj ni potreben. Rešitev problema svetlobnega onesnaženja je razmeroma enostavna in poceni: postopno nadomeščanje sedanjih nezasenčenih svetilk s popolnoma zasenčenimi, ki svetijo le navzdol, kjer svetlobo potrebujemo. V obdobju od 10 do 15 let bi tako brez dodatnih stroškov zmanjšali svetlobno onesnaženje na minimalno mero. Zaradi zmanjšanih emisij v nebo pa bi prihranili tudi znaten del stroškov za porabljeno električno energijo. Vendar ne moremo pričakovati izboljšanja stanja brez večjega angažiranja Ministrstva za okolje in prostor, ki bi moralo podobno kot številna druga področja tudi to regulirati z ustrezno uredbo. Podlaga za ukrepanje je Zakon o varstvu okolja. Kljub nenehnim pozivom pa se Ministrstvo razen z obljubami do sedaj ni odzvalo s konkretnimi ukrepi.

Povzeto po spletni strani: http://www.temnonebo.org/


IMG_2515

Fotografija prikazuje pogled okrog polnoči v oblačnem vremenu s Prevorja proti Zagrebu. Razdalja približno 50 km. Svetloba mesta se odbija od oblakov, kar še lepše pokaže, koliko nepotrebne svetlobe gre v nebo.

IMG_7231 - Version 3

Fotografija prikazuje nočno nebo v puščavi v Maroku. Svetlobno onesnaženje je le kakšno kurišče pred bivališčem. V ozadju se na nebu vidi naša galaksija.

(Skupno 398 obiskov, današnjih obiskov 1)